nuffnang

8/04/2014

RAYA PERTAMA 2014

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI KEPADA SEMUA UMAT ISLAM.
Raya tahun ni sangat bermakna @ sedih.
1) Malaysia digemparkan dengan misteri kehilangan MH370
2) Kemalangan MH17
3) Peperangan di Gaza  

Banyak sebenarnya yang jadi, malas pulak nak list kan semua.
Tapi apa yang jadi pun kita mesti menyambut perayaan setahun sekali ni dengan kegembiraan.
Walau sedih macam mana sekali pun kita, walau pun baru kehilangan insan yang kita sayang tetap kena merasai kemeriahan dan kegembiraan hari raya. Bukan berpesta k, just for celebrate hari raya.
Sedangkan kita disunatkan memakai pakaian baru, apa maknanya?
Kita nak have fun, at the same time kita boleh menziarah kubur / sanak saudara.
Jangan cepat give up, kita kena move on.
Memang la aku belum rasa lagi kehilangan insan yang terdekat, kalau boleh aku tak nak rasa semua tu. 
Just be redha dengan ketentuan Allah. Setiap apa yang terjadi ada hikmahnya.
Setiap yang yang datang pasti akan kembali, tapi kembali dengan apa keadaan tu je yang kita tak tahu.












Sekitar hari raya pertama di rumah.
Dikunjungi oleh adik-beradik belah ibu.

p/s : semua orang akan merasai kesedihan, orang gila pun sometime dia akan menangis. Bagi aku sendiri aku prefer menangis dalam hati, sebab tangisan aku tu hanya Allah je yang tahu dan tahu segala-galanya.

2 comments:

  1. Hari raya kan hari pada waktu kita kenang kembali semua perkara untuk di jadikan iktibar untuk kemudian hari :D

    Salam kenal .. Saje blog walking sana sini :D

    ReplyDelete
  2. tq mr traveller sudi singgah :)
    salam perkenalan jgk dari saya, mimi here.

    ReplyDelete